„Уроците на Блага“ открива третото издание на „Свети Влас филм фест“

Летният кинофестивал Свети Влас филм фест стартира своето трето издание от 3 до 7 юли 2024 г. в курортния град Свети Влас. Събитието ще отдаде почит на богатството и разнообразието на българското кино. Форумът, който се е утвърдил като акцент в културната програма на курорта, се организира от „Диневи Груп“, с подкрепата на Национален Филмов център, Община Бургас, Община Несебър и Кметство Свети Влас.

Зрители и гости на фестивала ще имат възможността да гледат последните създадени българските филми и да се срещнат с любимите си актьори.

Свети Влас филм фест

Петима утвърдени кинотворци ще бъдат част от журито, което ще оценява филмите в конкурсната програма. Председател тази година е доц.  д-р Деян Статулов и членове Башар Рахал, Ники Илиев, Димитър Гочев и Иван Гарелов. Селекционери на фестивала са проф. д-р Нина Алтъпармакова и Тони Добринска.

Откриващата вечер на фестивала стартира в 21 ч. на 3 юли в амфитеатър „Арена“ с филма „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев. п Той печели две награди „Кристален глобус“ в Карлови Вари, „Златна роза“ и награда на СБФД „Васил Гендов“ за най-добър филм и актриса в главна роля. Актрисата Ели Скорчева, която тази година отбелязва своята 70-годишнина, ще бъде специален гост.

Уроците на Блага

Конкурсната програма включва още филмите „Диада“, реж. Яна Титова, „Уроци по немски“, реж. Павел Веснаков, „Добрият шофьор“, реж. Тонислав Русев, „Защото обичам лошото време“, реж. Яна Лекарска, „Чума“, реж. Иван Владимиров, „Клопка“, реж. Надежда Косева и „Игра на доверие“, реж. Мартин Макариев. Специални галапрожекции ще имат филмите „Чалга“ на Мариан Вълев и „Пулсът на танца“ на Георги Костов, които са извънконкурсната програма.

Тази година членовете на Журито ще оценява и филми от Конкурса за най-добър късометражен филм, който се провежда за първи път и акцентира върху единственото правило филмът да бъде заснет с телефон Samsung. Конкурсът е насочен към всеки, който има страст към киното и желание да се включи, без ограничение на възраст, образование и професионален опит. Темата на сюжетите е „Любовна среща с неочакван край“. Победителите ще бъдат обявени на 6 юли (събота) на церемонията по  награждаване и закриване на Фестивала.

Повече информация можете да намерите на сайта на Свети Влас филм фест.

Снимки: Диневи Груп

Оставете коментар