Филми за 1 юни за порастващи деца и родители

На 1 юни отбелязваме Международния ден на детето – най-детския детски празник. Устоял на режими и идеологии, той е един от най-старите международни празници с богата история. Макар да има различия в някои култури за отбелязването на 1 юни, целта е една – да зарадваме най-малките в нашите семейства и за миг да се превърнем самите ние в деца.

По този повод предлагаме на родителите да си припомнят някои специални филмови заглавия, с които да запознаят своите деца и да им представят безгрижните моменти, веселието, но и понякога тъгата на миналото. Тези незабравими филми ни оставяха някога без дъх и често продължават да го правят и сега.

Рицар без броня (реж. Борислав Шаралиев)

1 юни

Българският игрален филм “Рицар без броня” ни връща към безгрижното детство и непрестанните игри с приятелите зад блока. С това бива запомнен и неповторимият Олег Ковачев в ролята на 9-годишния Ваньо. През образа на бъбрещото, весело и енергично момче, ние имаме възможността да се потопим в живота на големите, който на тази възраст изглежда толкова примамлив. Смутен от поведението и действията на родителите си, малкото дете започва да се чувства самотно и отчуждено. То се доверява единствено на разговорите с вуйчо си (в ролята Апостол Карамитев) и се докосва до щастието. По чувствителен и издържан начин “Рицар без броня” ни превежда през непрестанните игри с дървени мечове до моралните въпроси, които всяко едно пораснало дете трябва да си зададе.

Момчето с колелото (реж. Жан Пиер и Люк Дарден)

1 юни

Френската драма на братята Дарден “Момчето с колелото” показва една не много розова и щастлива страна от детството на Кирил (в ролята Томас Дорет). 12-годишното момче е изоставено от баща си и се впуска в неуспешен опит да го намери. Така попада на непозната Саманта (в ролята Сесил дьо Франс). Тя се съгласява да го приюти в дома си и да му даде щастието, което заслужава. Не след дълго идва и абсолютният душевен разпад на малкото момче, след като разбира, че баща му не желае да го види и да се погрижи за него. В “Момчето с колелото” можем да намерим отговори на много въпроси, но този, на който не може да си отговори Кирил, е кое събужда силните майчини чувства на Саманта към него? Е, оставям на вас да прецените дали можете да намерите отговора на този въпрос.

Сам вкъщи (реж. Крис Кълъмбъс)

1 юни

Едва ли има семейство, което поне веднъж в годината – най-често на Коледа, не гледа филмовата поредица “Сам вкъщи”. Малкият Кевин (в ролята Маколи Кълкин) е част от всеки един детски спомен с многобройните приключения, в които се забърква по случайност или не. Семейство Маккалистър ни забавлява с отношенията между братята и сестрите – изпълнени с глъчка, хумор и малко братски тормоз. Кевин често бива забравен и пренебрегнат. Остава в голямата празна къща, докато семейството му се отправя на почивка, и докато се чуди как да окупира всички стаи, ще се срещне с някои недоброжелатели, които не очакват той да е вкъщи. Сам вкъщи.

Куче в чекмедже (реж. Димитър Петров)

1 юни

Една от вечните класики на българското кино “Куче в чекмедже” ни кара да се замислим до къде може да стигне едно дете в преследването на своята мечта. Филмът илюстрира действителността на живота на детето на разведени родители, което в днешно време въобще не може да се нарече феномен. Малкият Димитър (в ролята Веселин Прахов) живее само с майка си, която не може да му отдели пълноценно внимание заради работни ангажименти. Самотен, той има една съкровена мечта – да има истинско куче, а не само плюшена играчка. Заедно с приятели купуват кучето Рошко, за когото се грижат трите малки момчета. Най-привързан към него е Митко и с “Куче в чекмедже” имаме възможността да си припомним топлината на детските очи и грижовните малки ръце, обгрижващи най-верния приятел на човека.

Пеле завоевателят (реж. Биле Аугуст)

Историята на “Пеле завоевателят” ни насочва към семейството на възрастния емигрант Лесе Карлсон и малкия му син – Пеле. Овдовелият мъж и осиротелият син тръгват на път в търсене на по-добри условия за живот. Малкото момче няма лека съдба в новия град, защото бива заклеймяван като чужденец, но все пак се сприятелява с връстници и започва да ходи на училище. Трудните отношения между възрастните, любовта и самотата съпровождат израстването на Пеле по пътя на съзряването. След време младият мъж е свободен да пътува из света и да се превърне в “Пеле завоевателят”.

Били Елиът (реж. Стивън Долдри)

1 юни

Последното заглавие в нашия списък с предложения е драматичната история на Били Елиът. Отведени сме в тежките условия на провинциално миньорско градче в Северна Америка. 11-годишният Били Елиът (в ролята Джейми Бел) е поставян пред множество трудни избори и суровата среда на детството му има силен отпечатък върху неговото израстване. Той е изправен пред дилемата дали да продължи с уроците по бокс, или да се впусне в силното влечение по танците. Въпросите продължават да се трупат, докато обстановката и ежедневието ни сблъскват със сериозните финансови и емоционални трудности, които изпитва бащата. Казаното и показаното в “Били Елиът” си заслужава размишление, а оценяването на това, което имаме тук и сега, може да послужи като добър урок за малки и големи.

Всички материали на Емма Пекова можете да намерите тук.

Снимки: IMDb, domnakinoto.com, The Movie Database