ф1.618: антиутопия и хармония

Първият пълнометрaжeн филм на режисьора Теодор Ушев „φ1.618“ приковава погледите на зрителите от самото си начало. Делото на аниматора е вдъхновено от романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров, a замисълът на филма е насочен към това да пренесе своята публика в света на биотитаните – мистериозен и загадъчен. Заглавието е съвместна продукция между България и Канада, като финансиране е предоставено от Националния филмов център.

В актьорския екип можем да откроим имена като Деян Донков, Мартина Апостолова, Николай Станоев, Васил Дуев, Иво Димчев, Владимир Люцканов, Георги Лозанов, Ирмена Чичикова и други, а за брилянтното звуково оформление се грижат Оливие Калвер и Самюел – Ганьон Тибодо.

Цифровата символика се открива още в заглавието на продукцията – гръцката буква ф със стойност 1.618, както и вечната тридесет и три годишна възраст на Криптон (в ролята – Деян Донков), която води до множетво библейски препратки и троични символи.

Сюжетът на филма ни завърта пумпаловидно през множетсво обрати – от надпреварата с времето, през сложните любовни отношения, чак до борбата със злото и безскрупулността. Героите се готвят на напуснат третата планета, използвайки за целта си кораба Пумпал. Битката между човешкото и нечовешкото, залягаща в сюжета, прави историята позната, но в същото време е обвързана с мистиката на утопичните събития. Съвършенството на героите е неоспоримо – „Всички сме посвоему съвършени. Някои образно, други безобразно„.

От кинематографска гледна точка филмът притежава пищни детайли, както и впечатляващи анимационни фрагменти. Всичко това в съчетание с добрия подбор на звуково композиране прави една завършена картина, която предоставя всичко нужно за осмисляне от публиката.

Дали героите печелят „безмилостната надпревара с хроничното безредие на Хаотичния часовник“, или това е битка с константа – може да си отговори само внимателният зрител, поел дълбочината и детайлите на проекта.

Премиерата на филма бе днес в Зала 1 на НДК, част от откриването на фестивала „Синелибри“.

1 Comments

  • Паве
    🎬 октомври 10, 2022 00:02 0Likes

    Ама какви са тези глупости. Снощи изгубих 2 безкрайно дълги часа от живота си, да изтърпя долнопробно, спекулативно, псевдо интелектуалничене…Да – има готина сценография, оператора е направил каквото може, и артистите горките не знаят изобщо къде се намират, ама това е работата им – хванали се на хорото… Обаче тоя батка ушко за съжаление – докато другите все са се опитвали да бачкат, изобщо ги е оставил да се давят като патета в кълчища… Нищо не се разбира от тоя “филм“ НИЩО! Претенция без покритие. тва е . срам! особено при наличието на страхотни световни филми, дето все пак те хващат за гърлото нали?

Comments are closed.