Димитрис Георгиев: Alkebu-Lan цели да разкрие повече зад емоционалното пътешествие на албума

„Alkebu-Lan“ на Борислав Димитров – BOBO се определя стилово като „афро-фюжън“, преплитайки елементи от африканската, американската и българската ритъм и блус традиция. В унисон с това, филмът на Димитрис Георгиев, вдъхновен от албума, представя една еклектична естетика, подкрепена от експерименталния жанр, който може условно да се определи като R&B мюзикъл. С „Alkebu-Lan: The short film“ Димитрис навлиза в интересен и експериментален мулти-формат, който е на прага между игралния филм и музикалния клип.“

BOBO

Alkebu-Lan е твоят късометражен филм, вдъхновен от най-новия музикален албум на Борислав Димитров – BOBO. Форматът на филма играе между музикалния клип и игралното кино. Как би го определил жанрово и откъде дойде идеята за този формат?

Направих го с идеята за музикален късометражен филм. Формата не съм си го измислил аз, има много световни изпълнители, които по подобен начин са презентирали своите музикални проекти. Този визуален разказ цели да разкрие повече зад емоционалното пътешествие на албума.

За какво всъщност разказва историята?

Историята проследява тежката нощ и един незабравим ден на Bobo, в който ставаме свидетели на неговото осъзнаване и преследване на една невъзможна любов.

BOBO

Какво означава Alkebu-Lan?

Alkebu-lan е древното име на Африка. Буквалният превод е „Земята на черните“.

Мислиш ли, че късометражният филм и музикалният клип са формати, които в по-голяма степен позволяват експериментиране от страна на режисьора? 

Разбира се! Това са проектите, в които най-много можеш да експериментираш с въображението си и да взимаш крайни художествени решения, които в игралното кино например биха пречили на историята.

Изглежда, че музиката е важна част от твоя професионален живот. Но какво е тя за теб отвъд снимките? 

Музиката за мен беше началото в света на изкуството. Затова и все още е неизменна част от него. 

BOBO

Можеш ли да ни споделиш трите музикални банди, които най-много са ти повлияли през годините?

За банди не съм сигурен, но със сигурност има много изпълнители, които влияят на творчеството ми като визуален или емоционален разказ напоследък, и това са Giveon, Daniel Caesar, SZA… Но конкретно за проекта на Bobo съм се вдъхновявал от напълно други артисти и периоди в музикалната индустрия от периода 2000-2006 г. като Lauryn Hill, Jay-Z и R. Kelly или Burna Boy, WizKid и др.

Кой е любимият ти режисьор на музикални клипове?

Много харесвам творчеството на Salomon Ligthelm.

Най-екстравагантният музикант, с когото си работил?  

Dorothy Takev. Тепърва ще разберете защо в следващия ни съвместен музикален, филмов проект.

Можете да гледате „Alkebu-Lan“ на Димитрис Георгиев в платформата на Кинематограф.

Интервюто проведе Иван Врамин.

Снимки: Кинематограф