„Близо“ с прожекция от 20:00 ч. в кино Одеон

ЛГБТИ организация Действие обяви нова дата и час за прожекцията на филма „Близо“. След като на 10.06.2023 г. организиран протест на крайни националисти попречи на провеждането ѝ, зрителите могат да гледат филма на Лукас Донт днес от 20 ч. в кино Одеон като част от културната програма на „София прайд“.

„Защото не можем да позволим на омразата да определя дневния ни ред. Няма да позволим фашизмът да властва и да се налага върху всеки, който е решил да… отиде на кино. Или където и да е било другаде. И да живее живота си по начина, по който иска, без да наранява околните“, посочват организаторите.

Белгийският режисьор Лукас Донт проследява историята на Лео и Реми, най-добри приятели, поставени в среда на стереотипи. Филм с неоспорими качества, който изгражда незабравим портрет на приятелството и братската любов. Продукцията беше номинирана за „Оскар“ в категорията за най-добър чуждоезичен филм и спечели Голямата награда на журито на кинофестивала в Кан през миналата година.

Близо

В изявление във Фейсбук програмният директор на Дома на киното Христо Христозов споделя, че „Филми като „Close“ учат само на обич и в това няма нищо страшно“.

Кинокритикът Деян Статулов също коментира събитията около прожекцията на „Близо“ в социалните мрежи, изтъквайки качествата на филма.

Цялото ревю на „Близо“ можете да прочетете тук.

От 23 юни филмът ще бъде по кината в София, Пловдив, Варна, Търново.

Снимки: Организация Действие, IMDb