Активист38 дарява приходите си от Нетера ТВ+ за спасяване на животни

Всички приходи от филмите на Мина Милева и Весела Казакова, които от вчера са в НЕТЕРА ТВ+, ще бъдат дарени в центровете за спасяване на животни „Анимал Рескю“ и „Зелени Балкани“. Кампанията на Активист38 е под надслов: УдариЕднаЛапа на Animal Rescue с #КиноАктивизъм и РазпериКрило за Зелени Балкани с #КиноАктивизъм.

„Искаме зрителите, които гледат нашите филми в Нетера ТВ+, да знаят, че това тяхно действие ще спаси животинче – коте, куче, щъркел, дива птица. Но също ще ги забавлява, заедно с цялото семейство, както и подбуди към размисъл, ще ги вдъхнови и окуражи към действие.“, споделят Мина и Весела. „Животните са неразделна част от нашите филми и вярваме, че създават метафизична връзка с всичко най-свещено като майчината грижа, децата, любовта и есенциалното човеколюбие, което залагаме в проектите си. Време е да им се отплатим обратно.“ Вижте четирите заглавия, които можете да гледате с кауза в Нетера ТВ+.

„Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС“

Документален филм за художника Антони Траянов, изработил известни български анимации, прославили България през епохата на социализма. Както заглавието загатва, действието се развива на фона на една тъмна ера на шпионаж, корупция и държавен контрол, в която повечето ключови фигури във филмовата ни индустрия са били агенти на Държавна сигурност. Непрекъснато забраняван и свалян от екрани в страната и чужбина, този филм продължава да не се излъчва по БНТ, въпреки непрестанните опити на авторите и подкрепата на известни лица от културния елит на страната. Като наръчник на комунизма в кино средите, филмът създава архив на времето и засяга универсалната тема за творческите колаборации и признаването на авторството.

„Звярът е още жив“

Вдъхновен от лична семейна история, този филм провокира силни реакции и дискусии у нас и в чужбина. Весела Казакова и Руси Чанев са главни действащи лица в мистичен диалог между внучка и дядо, взел участие в първото и най-масово анти-комунистическо движение в Европа, наречено „Горяни“, за което все още малко се знае в България и по света. „Звярът е още жив“ e обърнат и към новите поколения, които все повече се осланят на лявата идея. Филмът е с необичайна форма, обединяваща документално и игрално кино със смела и заливаща живописна анимация, който няма да ви остави безразлични.

„Котка в стената“

В жилищен блок в Лондон, който е събрал целия свят, българката Ирина живее с брат си Владо и малкия  си син Жожо. Налага ѝ се да плати грандиозна общинска сметка, която жителите на социални помощи не трябва да плащат. В разгарящия се конфликт между власти и обитатели, безработни и работещи бедни, емигранти с висше образование и неуки британци, една котка се барикадира в дупка в стената на блока. Водовъртеж от комедийни ситуации и драматични обрати, смях, омраза и отчаяние гравитират около основния въпрос – може ли английската методичност да победи българската непримиримост. След световната си премиера в Локарно, филмът бе обявен от английската филмова критика като знаменита комедия-драма с впечатляваща автентичност, каквато понякога британското кино се затруднява да предаде сполучливо.

„Жените наистина плачат“

По абсурдно смешен и понякога отчайващ начин пет жени от едно средностатистическо семейство отстояват себе си в страна, раздирана от противоречия и предразсъдъци. Постигат помирение и сила от това, че са заедно. Един от малкото български филми, постигнали официална селекция в Кан изобщо през годините, „Жените наистина плачат“ се отличава и с това, че стана емблематичен за младите поколения в България. Описан от Американския филмов институт като Зов за действие, този филм тепърва ще постига своята мисия срещу насилието.

Снимка: Активист38