Идното издание на „Златна роза“ с нововъведен конкурс за телевизионен сериал

Най-старият фестивал за българско игрално кино „Златна роза“ традиционно предлага представителна селекция от пълнометражни и късометражни филми на български творци и копродукции с българско участие, изложби, посветени на актьорите, представяния на книги, кръгли маси и дискусии, концерти, партита, незабравими срещи с любими звезди.

41-вото издание ще се състои от 20 до 28 септември 2023 г. във Варна и ще очарова с нововъведения конкурс за най-добър телевизионен сериал. За участие в него могат да кандидатстват продукции, създадени от септември 2022 до септември 2023 г., включително и телевизионни сериали, неизлъчвани до началото на предстоящия фестивал.

Конкурсната програма ще включва не повече от 16 пълнометражни, 15 късометражни филма и 3 телевизионни сериала (създадени по филмов способ). Всички филми от конкурсната и паралелната програма „Открити хоризонти“ ще бъдат обект на предварителна селекция.

Обявени са две от имената от състава на журито

  • Стефан Вълдобрев е театрален и филмов актьор, композитор, музикант, кинорежисьор, носител на наградата за най-добър актьор от фестивала „Златна  роза“ (2004) за ролята си във филма „Изпепеляване“ (реж. Станимир Трифонов).
  • Професор Дина Йорданова е филмов изследовател и кинокритик, преподавател и създател на програмата по филмови изследвания в Университета на Сейнт Андрюс в Шотландия, водещ специалист в областите на балканското и източноевропейското кино, кинофестивалите по света и глобалните филмови мрежи.

Повече информация за фестивала ще намерите на сайта на Националния филмов център.

Снимки: Златна роза, БНР