7 филма, които да гледате на Свети Валентин

Независимо дали празнувате Трифон Зарезан, или сте в изцяло романтично настроение за Свети Валентин, KinoBox Bulgaria ви предлага някои емблематични за деня заглавия, които можете да си пуснете като завършек на празника – с бутилка или половинка под ръка.

Only Lovers Left Alive“ – реж. Джим Джармуш

„Only Lovers Left Alive“ е фантастична драмедия от 2013 г., написана и режисирана от Джим Джармуш. В хармония с тематиката на деня, филмът се фокусира върху романтиката между двама вампири и беше номиниран за Златна палма на филмовия фестивал в Кан през 2013 г. Само три години по-късно вече е класиран като един от 100-те най-велики филма на 21-ви век на BBC от критици от целия свят. Участват Тилда Суинтън, Том Хидълстън, Миа Вашиковска, Антон Йелчин, Джефри Райт, Слиман Дази и Джон Хърт. Повече от запомнящо се.

Bones and All“ – реж. Лука Гуаданино

С най-новия филм на Лука Гуаданино можете да съблечете плътта от костите и да се оставите на познатата история за пътя и непозволеното престъпление. „Bones and All“ е препратка към края на 80-те на миналия век, в който с поетично отчаяние ще се срещнете с красиви скитници без корени, които взимат това, от което се нуждаят, за да оцелеят. Тимъти Шаламе и Тейлър Ръсел са двама канибали, които изглежда няма да се спрат пред нищо, за да бъдат завинаги заедно и завинаги себе си.

Paris, Texas“ – реж. Вим Вендерс

„Paris, Texas“ е филм от 1984 г. за тъгата и опита на човека да събере всички парчета в един пъзел. Сюжетът се фокусира върху травматизиран мъж на име Травис (Хари Стентън), който в своето скитане се опитва да се събере отново с брат си и седемгодишния си син. Следва пътешествие из американския югозапад в проследяване на изчезналата съпруга на Травис. В поддържащите роли можете да видите още и Дийн Стокуел, Настасия Кински, Орор Клеман и Хънтър Карсън, а самият филм печели голямата награда на фестивала в Кан през 1984 г.

The Apartment“ – реж. Били Уайлдър

Ако сред вас има любители на черно-белите романтични класики, то „Апартаментът“ проследява историята на един… ами.. апартамент. Невротичен застрахователен чиновник, който се опитва да се изкачи по корпоративната стълба, позволява на свои колеги да използват апартамента му в Уест Сайд за своите извънбрачни връзки, но неволно се среща с любовта на живота си. Комедията е номинирана в десет категории на 33-тата церемония по връчване на наградите Оскар и печели 5 от тях.

About Time“ – реж. Ричард Къртис

„About Time“ е история за млад мъж със способността да пътува във времето, който се опитва да промени миналото си с надеждата за по-добро бъдеще. Ако искате да видите Рейчъл Макадамс за пореден път влюбена в следващия пътешественик между времевите контури, то това е правилният филм филм за вас!

Lost in Translation“ – реж. София Копола

„Изгубени в превода“ е един от най-показателните за таланта на София Копола нейни проекти. Във филма залязваща американска филмова звезда в криза на средната възраст (Бил Мъри) пътува до Токио, където се сприятелява с чужденка на име Шарлот. Отчуждение срещу близост, дом срещу непознато място, разделени срещу заедно – това са темите на този тих и непретенциозен филм, който очарова целия свят през 2003 г. Критиците акцентираха върху нестандартната режисьорска концепция на София Копола и нетипичното изобразяване на романтиката. В главните роли участват Бил Мъри и Скарлет Йохансон.

Vicky Cristina Barcelona“ – реж. Уди Алън

Вики и Кристина са две американки, които решават да прекарат лятото си в Барселона и случайно срещат художника Хуан Антонио. Той е привлечен и от двете момичета, но също така е все още влюбен в своята емоционално нестабилна бивша съпруга Мария Елена. Това е четвъртият филм на Уди Алън, заснет извън Щатите, а неговият звезден състав (Хавиер Бардем, Пенелопе Крус, Ребека Хол и Скарлет Йохансон, от преди малко) и светкавичен комедиен диалог превърнаха „Вики Кристина Барселона“ в комедийния хит на 2008 г.

Снимки: AMC Theatres, IMDB, NPR, Slant Magazine