Новият филм на Студио Гибли с премиера през юли 2023 г.

Официалният Туитър акаунт на Студио Гибли обяви във вторник, че новият филм на Хаяо Миядзаки, „Как живеете?“, ще бъде в разпространение в японските кина от 14 юли 2023 г. Филмът е озаглавен „君たちはどう生きるか“ на японски и „How do you live?“ на английски.

Романът на Гендзабуро Йошино „Как живеете?“ от 1937 г. повлиява на Миядзаки и стои в основата на главния герой в едноименния филм. Авторът разказва за 15-годишния Коперу, наскоро изгубил баща си, да гледа родния си град Токио и да наблюдава хилядите хора, размишлявайки над големите въпросителни в живота. Колко хора съществуват на света? Какви са техните животи? Наистина ли хората са направени от молекули? Книгата прескача от историята на Коперу до дневника на чичо му, пълен със съвети за истината и за това как функционира светът. Йошино успява да изобрази красотата и необикновеността на предвоенна Япония – смяната на сезоните, пърженото тофу и тайяки щандовете. Коперу се отправя на пътешествие из Токио на своето колело и научава от приятелите и семейството си кои са най-важните неща в живота.

Продуцентът на Студио Гибли, Тошио Судзуки, спомена в интервю през 2021 г., че филмът е бил наполовина завършен и че му трябват още около три години. Разкрива още, че продължителността му бъде 125 мин. От студиото ще анонсират останалите подробности за новото заглавие на Миядзаки на по-късен етап.