Малала Юсафзай и мястото на мюсюлманите в киното и телевизията

Младата пакистанска активистка, която бе простреляна от талибаните, Малала Юсафзай отправи своя призив към Холивуд. Юсафзай остро осъди отсъствието на мюсюлмани в продукциите от филмовата и телевизионната индустрия. Според проучвания на Annenberg Inclusion Initiative процентът на роли, изиграни от мюсюлмани в Щатите, е едва 1.1%. (източник)

Понякога имам чувството, че казват, че мястото ни не е тук„, сподели Малала по време на конференция в Щатите. Това не е единствено проблем за страната. В Европа също изникна подобно изаявление още през 2019 година, когато група френски художници подписаха отворено писмо, заклеймяващо липсата на расово, етническо и религиозно разнообразие във френското кино.

Коментарът на Юсафзай засегна наболял, но често игнориран проблем. В публичното пространство неведнъж са докладвани нередности през годините, свързани с отношението на американски медии и телевизии към мюсюлманската общност. Много от тези проблеми все още са актуални и Юсафзай, заедно с други известни личности като Риз Ахмед, остро критикуват статуквото и липсата на репрезентация във филмовата индустрия.

Журналистът Фурвах Шах също акцентира върху проучването и апелира към аудиторията, че „когато няма представителство, това изпраща съобщение, че не принадлежиш, че си друг, извънземен. Трябва да се видите по телевизията, за да знаете, че имате място там, че е възможно„.