„Свобода на ръба“ – документална лента за развитието на екстремната музика и спорт в България

„Свобода на ръба“ е дело на креативния екип „Лампа Колектив” с режисьор Никул Георгиев. Във филма взимат участие членове на български пънк и хардкор групи като Last Hope, Expectations, C4, Feedbacker, Muddy, Recoil, Vendetta, както и скейтърите Христо Христов (El Freegano), Венелин Иванов, Камен Калчев и др. 

Един от основните въпроси, които продукцията желае да повдигне пред зрителите, е как спортът и музиката помагат в борбата със зависимости при младото поколение.

Целта на документалния филм „Свобода на ръба” е да покаже какво се случва, когато някой избере да бъде част от уличните ъндърграунд култури, привличащи младите със своята екстремност и нестандартни възгледи”, коментира авторът на проекта – режисьорът Никул Георгиев. „Филмът иска и да създаде диалог по една изключително важна тема за обществото и за нас и се надяваме да провокира избора на спорта и музиката като алтернатива на вредните навици и зависимости”, добавя още той и не скрива, че проектът засяга личен и труден период от живота на всички участници в екипа, защото всеки един от тях е познавал хора, които са се опитвали да се справят с конкретна зависимост или са се загубили в борбата с нея.

„Свобода на ръба“ събира представители от различни поколения на българската музикална ъндърграунд сцена и хора, практикуващи скейтборд, пред един обектив. Всеки от тях оставя на показ своята позиция относно алкохола, вредните навици и зависимости в интересна симбиоза от разкази и спомени.

Премиерата предстои да бъде през месец октомври. Проектът „Свобода на ръба“ е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства,“ 2021 г. Трейлъра може да гледате тук: