Филмова селекция в памет на жертвите от Холокоста

В седмицата 26.01 – 31.01.2023 г. кино Одеон ще излъчи поредица от филми, които разказват различни гледни точки от периода на Холокоста. Инициативата обхваща отразяването на Международния ден на възпоменание на жертвите от Холокоста (27 януари). Прожекциите ще бъдат със свободен вход, всеки ден от 18:00 часа. С цялата програма можете да се запознаете по-долу:

  • 27.01.2023, 18:00 ч. – „Активен живот: Духът на Хана Аренд“ – филмът изследва внимателно живота на Аренд (германо-американски политически теоретик и философ) с цел да съпреживеем онова, което я е формирало, и да разберем по-добре каква е била и как са се появили нейните възгледи.

  • 28.01.2023, 18:00 ч. – „Маестро: В търсене на последната музика“ – разказът ни насочва към Франческо Лоторо – пианист, композиращ тайно музика в лагерите по времето на Втората световна война. Филмът е надпревара със забравата, която всяка нота е предизвикателство към потисника.

  • 29.01.2023, 18:00 ч. – „Вич – един евреин в сърцето на Третия Райх“ – филмът разказва за взетите решения на един баща от еврейски произход, за да преживее Холокоста. През войната той изнася представления пред нацисткия елит в най-престижните театри на Германия. С този документален проект може би ще се даде отговор на въпроса дали Еди Вич е бил под закрилата на нацистите, или се е крил в светлините на прожекторите?

  • 30.01.2023, 18:00 ч. – „Мосю Майонеза“ – приключението на един художник в тайното минало на неговото семейството. Режисьорът Филип Мора разследва нелегалната роля на баща си във френската съпротива през Втората световна война и невероятното бягство на майката по пътя към Аушвиц.

  • 31.01.2023, 18:00 ч. – „Комедиан Хармонист“ – в основата на сюжета е историята на популярната певческа група от 30-те години на миналия век. Филмът е поместен в традициите на класическия биографичен музикален жанр. В него има приятна любовна интрига и сблъсък на характери. Всичко това го превръща в приятен спектакъл с опознавателно значение.

Снимка: Hollywood Reporter