„Чума“ по кината от 19 януари

„Началото на 19 век. Чорбаджи Юрдан и синът му Йоно се завръщат от хаджилък и заварват чумата да върлува по българските земи. Пътят към дома е осеян с горящи села, разбойници, хаос и страх. А Йоно бърза за сватба. Неговата годеница Елица го чака – смела и вярна, тя предчувства опасността. Селяните са изгладнели и уплашени. Страхът за секунди може да се превърне в насилие.“

Ще успеят ли любовта и жаждата за живот да надделеят над ужаса и безумството, ще разберем от 19 януари, когато „Чума“ на режисьора Иван Владимиров разкаже историята на Йоно и Елица на големите екрани из цялата страна.

Сценарият на проф. Боян Биолчев извежда личните истории, които се издигат над конкретиката на времето и метафорично тълкуват човешките инстинкти в кризисен момент.

„ЧУМА“ се отличава едновременно с оригиналност и дълбоката връзка с българските корени, със смела идея и вярна психология, с това, че борави с непреходни ценности, които издига над конкретното историческо време,“ казва продуцентът Матей Константинов. Екипът на Мирамар филм няма особени колебания, че най-подходящият режисьор за проекта е Иван Владимиров, който прекарва повече от година в собствено проучване на темата и епохата.

Всичко това се случва през 2019 г. Следва забавяне на финансирането от страна на НФЦ и най-вече – COVID пандемията, която изведнъж прави филма още по-актуален.

В „Чума“ ще видим Свежен Младенов (в ролята на чорбаджи Юрдан), Добрин Досев (в ролята на отец Матей), Велислав Павлов (Мъжагата), Станислав Пеев (Дребния) и Людмила Сланева ( майката на Елена). Към тях се присъединяват Матей Мичев (Йоно) и Евелина Бибова (Елица) с първите си големи роли в пълнометражното кино.

Повече за „Чума“ следете в официалната им страница във Facebook или в сайта на Мирамар филм.

Снимки: Мирамар филм